Gazduire web

Găzduire web hosting

Găzduirea web hosting sau numit în engleza: web hosting este acel un serviciu oferit atât companiilor cât și persoanelor particulare, permițând acestora să își publice un site web în Internet la dispoziția vizitatorilor, online. Furnizorul de găzduire web acordă clientului spațiu de memorare pe un server conectat la Internet și de obicei aflat fizic într-un centru de calcul.

Furnizorul:

  • alocă fiecărui site web găzduit și cate un nume de domeniu web,nume unic.
  • pune la dispoziție clientului nu numai spațiul de stocare necesar site-ului, dar chiar și un întreg server (virtual) inclusiv sistemul sau de operare.

Atunci când dorim să ne facem un site, avem nevoie de 2 lucruri: un domeniu și web hosting.

Ce este găzduirea web sau hosting-ul?

Orice site este compus din fișiere care necerita sa fie ținute pe un server cu acces la internet înainte de a putea fi accesate de către utilizatori pe internet. În funcție de tipul limbajului folosit de către site-ul care urmează a fi pus pe un server, acesta va trebui sa poată interpreta acel cod înainte de a fi trimis către utilizator. Exemple: dacă site-ul este dinamic și este construit in PHP si MYSQL, va avea nevoie de un server care vor avea aceste 2 tipuri de programe server instalate și configurate.gazduire web

Un server de hosting se poate construi și acasă folosind calculatorul personal cât timp avem la diapozitive niște programe server și o legătura de internet stabila și bună. Preferabil este însa să luăm un hosting contra cost, deoarece oferă mult mai bune condiții în care pot rula site-ul nostru:

-un uptime mai mare – timpul cât serverul va fi pornit și accesibil pe internet

– resurse mai bune     -chiar dacă serverele care le-am cumpărat folosesc găzduire partajată shared, acestea vor avea performante mai bune decât calculatorul nostru, deoarece sunt construite special pentru a face fata acestor tipuri de servicii

– banda de internet mai largă -dacă plănuiți să aveți mii de vizitatori pe zi, banda de internet de acasă cu siguranța nu va face fată acestor utilizatori.

Sunt firme care oferă găzduirea web a site-urilor contra cost, cu anumite condiții contractuale. De obicei aceste firme oferă servere care rulează pe anumite tipuri de sisteme de operare ,cele mai folosite fiind Linux și Windows și anumite limbaje de interpretare a site-ului cum ar fi: PHP, Java, Ruby on Rails, ColdFusion sau ASP.NET ,cu anumite tipuri de baze de date ca MYSQL, PostgreSQL. Pe aceste tipuri de servere se pot instala cu ușurința site-uri de e-commerce – magazine online , forumuri dar și simple site-uri de prezentare. Aceste hosting-uri oferă un Control Panel din care noi putem configura tot site-ul nostru: adăugarea sau editarea de subdomenii, email-uri, baze de date, accesarea fișierelor, logo-urilor, configurarea programelor server, cron-jobs, instalarea de scripturi CMS în mod automat, și multe altele.

Tipuri de găzduire web:

  • Shared web hosting
  • Virtual Private Server (VPS)
  • Reseller web hosting
  • Hosting server dedicat

 

  1. Shared web hosting reprezintă tipul de găzduire web în care toate fișierele mai multor site-uri se găsesc pe același server. Aceste site-uri consuma în comun resursele sistemului : spațiu pe hard disc, memorie ram, procesor, etc, fiind cel mai folosit tip de găzduire web. Se recomandă a se folosi această găzduire numai pentru a găzdui site-uri care consuma mai puține resurse, gen site-uri de prezentare, magazine online mici si mijlocii, etc.
  2.   Găzduirea pe un Virtual Private Server sau VPS este aproape la fel ca și găzduirea web shared, exceptând faptul ca resursele sunt mai mari și împărțirea resurselor se face pe bază de nume, ip și porturi
  3. Reseller web hosting reprezintă tipul de găzduire web în care proprietarul contului de găzduire web poate vinde mai departe resursele sistemului : spațiu pe disc, banda alocată, etc unor terțe parți. Este tipul de găzduire web folosit de companiile de webdesign sau dezvoltatorii web.
  4. Hosting pe un server dedicat reprezintă tipul de găzduire web în care firmele de hosting web oferă spre închiriere servere întregi și astfel clienții au controlul total asupra servelor, resursele sistemelor aparținându-le in totalitate.

Ce este domeniul sau numele site-ului?

Un server de hosting are un IP care poate fi accesat din exterior și anume pe internet. Domeniul este numele care va fi atribuit site-ului în locul IP-ului serverului de hosting. Acesta va avea o extensie, care va fi de forma: .com, .net, .org, .edu, sau prescurtarea tarii respective: .ro, .au, .hu, etc.

Pe internet există servere DNS care țin minte IP-ul numelui domeniului în cache, și de fiecare dată când accesam un nume de domeniu, primul server de cache de obicei cel al providerului de internet acesta ne va îndruma către adresa de IP a domeniului respectiv.

 

Lasa un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.